"Proff" vs "käsitööline"

Kui kutsuda inimest proffiks või käsitööliseks, siis mõtleme selle all, et too inimene oskab midagi hästi. Aga mis ikkagi eristab proffi käsitöölisest?

Minu arvates eristab proffi käsitöölisest just oskuste lai põhi. Käsitööline on pigem, millelegi väga spetsiifilisele keskenduv spetsialist. Käsitööline oskabki ainult seda ühte asja väga hästi ja teised sellega seonduvad asju oskab halvasti. Proff aga jällegi ei oska midagi spetsiifilist väga hästi, vaid pigem teab palju asju hästi, õpib alati uusi asju juurde ning tal on unikaalne vaade probleemidele. Ehk IT valdkonnast vaadates, võetakse proff tööle kui on vaja firmasse uusi oskusi ja teadmisi ja käsitööline võeatakse tööle, kui protsessid on paigas ning täidab etteantud käske ja juhiseid.

Lisaks veel üks omadus, mida eristab on emotsionaalne intelligents. Käsitööline ongi pigem see IT-spetsialisti stereotüüp, kes pigem istub üksi arvuti taga ja kirjutab oma koodi seal. Proff, aga selleks, et saada probleemist unikaalset vaatepilti ja arendada enda teadmisi, suhtleb ta erinevate inimestega, et saada nende vaatepilt asjadest ning siis sealt omakorda enda järeldused teha.

Kokkuvõtteks on proff inimene, kellel on unikaalsed vaated ja teadmised probleemidega tegelemiseks ja käsitöölised, kes oskavad midagi spetsiifilist väga hästi, aga muud asjad lonkavad.

Comments

Popular posts from this blog

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus