Ussid

 Kui inimene kuuleb sõna pahavara, siis mõtleb ta ainult arvuti viirustest, aga tegelikult on tegemist palju laiema terminiga. Pahavara tüüpe on mitmeid ning siin vaataks täna natuke lähemalt "ussidest".

Tavalisest viirusest eristatakse usse peamiselt paljunemisviisi järgi. Tavaline viirus haagib ennast mõne programmi külge ning levimiseks või paigaldamiseks on lisaabi vaja. Uss aga saab internetis levida ja paljuneda iseseisvalt, kasutades selleks ära  tavaliselt operatsioonisüsteemi või rakenduste turvaauke. Arvutid, mis on nakkatunud ussiga, võivad muutuda "zombiks" ning koos teiste nakkatunud arvutitega rünnata midagi suuremat näiteks veebiserverit

Kõik ussid ei ole aga halvad. Need ussid on mõeldud just turvaaukude leidmiseks ja nende parandamiseks ning kuna ussid just levivad turvaaukude kaudu, siis on see on päris efektiivne lahendus.Siiski liigitatakse ka niisugused ussid pahavara hulka, sest nad levivad arvuti- ja võrguomanike teadmata, koormavad arvuti- ja võrguressursse ning lõppkokkuvõttes toovad rohkem kahju kui kasu.

Kuidas, aga ennast kaitsta usside eest? Kevin Mitnick (kunagine USA tagaotsituim inimene, kellest on praeguseks saanud turvaekspert) on välja toonud kolm kõige tähtsamat komponenti: tehnoloogia, koolitus ja reeglid.

Kuigi Mitnick ütles, et oluline on nende komponentide korrutis, siis arvan, et usside eemalhoidmiseks on kõige tähtsam komponent nendest kolmest just tehnoloogia. Just sellepärast, et uss on võimeline ise levima ja paljunema. Tähtsuselt teisel kohal on reeglid, mida teha kui avastatakse uss süsteemist ning tähtsuselt viimasena on koolitamine, sest kui tavalistel viirustel on vaja inim abi ja seega koolitamine on oluline, siis nagu öeldud ussid ei vaja inimabi.


Kasutatud allikad:

https://www.arvutikaitse.ee/arvutikaitse-algtoed/ussid/

https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_14:_Andmeturve%CB%90_tehnoloogia,_koolitus_ja_reeglid

Comments

Popular posts from this blog

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus