Kuidas saada häkkeriks?

 Kuidas saada häkkeriks?

Eric S Raymondi poolt kirjutatud kirjutise "How To Become A Hacker" arvustus. Kirjutise eestikeelse tõlke autor on Kaido Kikkas

Kirjutises on termin "häkker" jagatud kahte rühma. On olemas tarkvarahäkker- programmeerimise taustaga inimene kellele meeldib lahendada probleeme. Nendest inimestest koosnev kogukond on häkkijad ja kõik kogukonna poolt tunnustatud panustajad valdkonda võib samuti nimetada häkkeriteks. Massimeedias leiab laia kõlapinda termin häkkerid kui kuritegelik rühmitus, kes muud rakendust omale ei leia kui tegeleda küberrünnakutega, sellele kogukonnale on antud nimi ja selleks on kräkkerid.

Suhtumine on juba pool võitu. Öeldakse, et programmeerimise õppimine sarnaneb hea tavakeele õppimisele. Keegi ei ole sündinud programmeerijaks. Seda tuleb õppida, õppida headelt meistritelt, proovida samal ajal ise kirjutada ning mitte karta eksida. Tähtis on olla loov ning „näha kastist väljapoole“. Kokkuvõtteks nõuab häkkeriks saamine intelligentsust, praktikat, pühendumist ja rasket tööd. 

Selleks, et arendada häkkeri põhioskusi soovitatakse õppida programmeerima, hankida üks avatud lähtekoodiga Unixitest ning õppida seda kasutama, õppida kasutama veebi ja kirjutama HTMLi, täiustama oma  inglise keele oskust – kõik väärtuslikud nõuanded ning kirjeldatud soovitusi järgides on võimalik ka ise teatud aja pärast meistriks saada.

Aga häkkeriks ei kujuneta vaid suhtumise ja põhioskuste kaudu, häkkeri staatus tuleb välja teenida. Selleks kirjuta avatud lähtekoodiga programme, mis on teistele häkkeritele kasulikud või mida peetakse lihtsalt lahedaks. Alati ei pea ise nullist programme kirjutama, vaid aita teiste häkkerite programme paremaks teha ja testida neid. Lisaks aitab su staatust tõsta kasuliku info kogumine ja avaldamine ning häkkerite infastruktuuri hooldamine. Lõpuks häkkeri kultuuri tuleb teenindada alandlikult. See kultuur tunnustab andumust ja töö vabatahtliku loovutamist.

Kokkuvõttes mulle kirjutis meeldis. See oli huvitav ja informeeriv, kes või mis see häkker täpsemalt on. Ma ise polnudki nii kursis olnud, kes see häkker täpsemalt on. Pigem oli arusaam, mida massimeedia edasi annab, et häkkerid on kuritegelik rühmitus, kes lõbu pärast küberrünnakutega tegeleb, keda hoopis nimetatakse kräkkeriteks.



Kasutatud allikad:
https://www.kakupesa.net/hacker/

Comments

Popular posts from this blog

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus