Tarkvara arendus- ja ärimudelid Netflix'i näitel

 Tarkvara arendus- ja ärimudelid Netflix'i näitel


                               Joonis 1. Netflix

Netflix on üks kõige tuntumaid voogedastus teenuse pakkuja, mida kasutab 207 miljonit inimest. Netflix väidetavalt kasutab SaaS ärimudelit ning kõige levinumat arendusmudelit Scrum.

Scrum

Netflix keskendub arendus protsessi ajal kiirele tagasisidele, iteratiivsetele muutustele ning  heale koostööle, mis on peamised Scrumi põhimõtted. Nagu öeldud Scrum on üks kõige populaarsemaid arendusmudelid, mida kasutavad ka firmad nagu Google, Facebook, Spotify ja veel paljud teised. Scrum arendus mudel on ka üks kuulsaid agiilseid mudeleid, mis 2001. aastal 17 arendaja poolt välja mõeldi. 

SaaS ärimudel

SaaS ehk tarkvara kui teenus on ärimudel, mis tänapäeval ka järjest rohkem ja rohkem populaarsust kogub, kus põhiliselt on kasutuses kuutasuline maksmine. Netflix kasutab samuti kuutasulist ärimudelit. Valida saad kolme erineva valiku vahel: basic, standard, premium. Iga valik on kõrgema hinnaga ning annab sulle võimaluse vaadata filme/sarju parema resolutsiooniga. Lisaks iga parem mudel lubab vaadata rohkematel seadmetel Netflixi korraga.

Kasutatud allikad:
https://www.netflix.com/signup/planform
https://www.professionaldevelopment.ie/who-uses-scrum
https://www.netflix.com/ee/
https://smartbear.com/blog/5-lessons-agile-teams-can-learn-from-netflix/
https://www.pcmag.com/reviews/netflix


Comments

Popular posts from this blog

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus